Achterhoeks Openluchtmuseum 'Erve Kots'

Achterhoeks openluchtmuseum 'Erve Kots'  

In 1936 heeft Bernard Weenink het Achterhoeks Openluchtmuseum opgericht. Nadat de laatste bewoner van Erve Kots (H.J. Kots) overleed, werd Bernard eigenaar van Erve Kots. De archeologische vondsten op het terrein van Erve Kots gaven hem de inspiratie om een museum te starten. Bernard besefte dat de agrarische gemeenschap zoals hij die kende, verloren zou gaan, als dat niet zorgvuldig bewaard zou blijven.

Met het museum heeft Bernard en later zijn zoon Gerard ervoor gezorgd dat het verhaal van vroeger doorverteld wordt. In 1974 bracht Gerard Weenink het museum onder in de Bernard Weenink Stichting. De stichting beheert het museum nog steeds. Dat een boer een museum begint, is erg bijzonder. Ook dat verhaal wordt verteld in het Achterhoeks Openluchtmuseum.

Samenwerking 

In het najaar van 2022 is de fundering gelegt voor een samenwerking tussen Stal het Abenschot en het achterhoeks openluchtmuseum. Daarna is er ontzettend veel gebeurt met o.a. het inrichten van de weides en het zetten van een nieuwe omheining.  

We zijn zeer verheugd met deze samenwerking. Het biedt ons een extra plaats om onze langeiten te laten lopen en om het ras aan een breder publiek te kunnen voorstellen. 

Op 2 mei 2023 was het zo ver. De eerste landgeiten bij het Achterhoeks Openluchtmuseum. De primeur is voor Bodie, Bailey, Bella en Benthe.